راهنمای انتخاب و خرید پنل آکوستیک

راهنمای انتخاب و خرید پنل آکوستیک

مقدمه

به عنوان راهنمای انتخاب و خرید پنل آکوستیک ابتدا بطور خلاصه با هم مروری خواهیم داشت بر تعریف پنل آکوستیک و سپس به مشخصات فنی کلیدی پانل های آکوستیک می پردازیم و در آخر هم به این می پردازیم که چه پنل آکوستیکی مناسب فضای شماست پس تا انتهای این مطلب با ما باشید.

پنل آکوستیک چیست؟

برای تعریف پنل آکوستیک می توان گفت که پانل های آکوستیک پانل هایی با طراحی خاص هستند که برای جذب امواج صوتی و بهینه سازی پژواک و طنین و نیز کمک به توزیع یکنواخت انرژي امواج صوتی در یک فضا استفاده می شوند.

از نظر جنس پنل های آکوستیک معمولاً از ترکیبی از چند ماده مختلف ساخته می شوند، موادی مانند پشم های معدنی ، پارچه ، فوم، فایبرگلاس ، چوب یا فلز و در اشکال، اندازه‌ها و رنگ‌های متنوعی در بازار وجود دارند.

علت اینکه پنل ها از مواد مختلف ساخته می شوند این است که هر کدام از این مواد در یک محدوده فرکانسی خاصی دارای ضریب جذب صوتی خوبی هستند و در واقع با در کنار هم قرار دادن این مواد سعی می شود تا پنل مورد نظر پهنای باند فرکانسی بیشتری را تحت پوشش خود قرار دهد.

کاری که پانل های آکوستیک انجام می دهند این است که با جذب امواج صوتی و یا منتشر کردن آنها هنگام برخورد با سطح پانل بر روی امواج صوتی تاثیر مورد نظر را می گذارند. حال این کار می تواند به کاهش میزان صدایی که به داخل اتاق بازتاب می‌شود کمک می‌کند، و یا اینکه می‌تواند باعث بهینه کردن پژواک و طنین در اتاق شود که نوع عملکرد آن بستگی به نحوه طراحی و جنس آن دارد.

حالا که با هم تعریفی از یک پانل آکوستیک را مرور نمودیم برویم و ببینیم که یک پانل آکوستیک چه مشخصات فنی باید داشته باشد و در واقع اگر بخواهیم برای یک پنل آکوستیک یک شناسنامه صادر کنیم در این شناسنامه چه مشخصاتی را باید وارد کنیم.

مشخصات فنی کلیدی پانل های آکوستیک چیست؟

معیارهای فنی کلیدی که باید برای یک پنل آکوستیک طراحی شده و ساخته شده به عنوان شناسنامه آن پنل بیان شود در قدم اول ضریب کاهش نویز (NRC) پنل است که در ادامه این پارامتر را شرح می دهیم و دمین پارامتر هم ضریب اسکترینگ یا پخشایی آن است که البته اندازه گیری آن کمی سخت است اما اگر تولید کننده ای این پارامتر را به شما بدهد یعنی اینکه محصول خود را کاملا مورد بررسی و اندازه گیری قرار داده است و آخرین پارامتر که بسیار پارامتر مهمی است هم میزان مقاومت پنل در برابر آتش است که این هم از نظر ایمنی پارامتر مهمی است.

حال بیاییم و به مهمترین پارامتر پنل آکوستیک یعنی ضریب کاهش نویز بپردازیم.

ضریب کاهش نویز یا همان Noise Reduction coefficient است در واقع بیانگر میزان جذب صدا توسط پانل آکوستیک است.

این ضریب میانگین جذب صدا توسط پنل را در چهار فرکانس خاص در محدوده 250 تا 2000 هرتز بیان می کند. این ضریب می تواند مقادیر صفر تا 1 به خود اختصاص دهد جایی که 1 بهترین است (همه صدا جذب می شود) و 0 بدترین (هیچ صدایی جذب نمی شود) است. این پارامتر یعنی ضریب کاهش نویز را در پست زیر بطور دقیق شرح داده ایم

برای مطالعه دقیق تر در این مورد به مطلب ضریب کاهش نویز (NRC) چیست؟ مراجعه کنید.

  • نکته مهم اینکه برای درک بهتر از میزان توانایی پنل آکوستیک در جذب صدا توصیه می شود که بجای ضریب کاهش نویز منحنی جذب پانل در فرکانس های مختلف را مشاهده کنید.

ضریب اسکترینگ یا پخشایی ضریبی است که میزان توانمندی پانل در پخش کردن صدا در محیط را نشان می دهد. این پارامتر نیز مقداری در محدوده صفر و یک به خود اختصاص می دهد که میزان صفر بیانگر عدم پخاشگر بودن و عدد 1 بیانگر بیشترین مقدار در پخشایی است.

در خصوص این پارامتر باید گفت که این خصوصیت کمک می کند که انرژی صوتی در فضا بطور یکسان توزیع شود و همه نقاط فضا از یک میزان انرژی صوتی بهره مند گردند.

در مورد آخرین پارامتر یعنی مقاومت در برابر آتش، مطمئن شوید که پانل مورد نظر از این نظر مورد بررسی قرار گرفته است و مشخصه فوق اندازه گیری شده و در شناسنامه پنل آمده است .

به عنوان مثال، برای این منظور مقیاس Euroclass مورد استفاده در اروپا از A به F می رود (A مقاوم ترین در برابر آتش است). در ایالات متحده، مقیاس هایی مانند ASTM 84 (که کلاس A یا کلاس 1 نیز بهترین است) اغلب استفاده می شود. اکنون نوبت به این می رسد که بگوییم چه پنل آکوستیک مناسب فضای شماست.

چه پنل آکوستیکی مناسب فضای شماست؟

در بازار پنل های آماده ای است که گاها هیچکدام از پارامترهای فنی که در بالا گفته شد را سازنده آن در خصوص آن محصول بیان نکرده است.

دلیل این موضوع هم این می تواند باشد که انجام اندازه گیری دقیق و یافتن مشخصات فنی پنل نیازمند تخصص و البته هزینه است و بعضا خیلی از پنل ها هم بعد از اندازه گیری نمی توانند استانداردهای لازم را داشته باشند که بیان آن منجر به عدم استقبال از آن محصول خواهد شد.

در واقع انتخاب پنل آکوستیک صحیح و ایده آل برای فضای شما مستلزم ارزیابی دقیق شرایط آکوستیکی فضای شما و سپس طراحی پنل مناسب فضای شما است.

برای انتخاب صحیح یک پانل آکوستیک در قدم اول باید اطلاعات دقیقی از شرایط آکوستیک فضای مورد نظر داشته باشیم که این مورد نیازمند اندازه گیری پارامترهای آکوستیکی آن فضا است که باید توسط دستگاه کالیبره شده انجام شود.

بعد از این مرحله باید فضای مورد نظر را با نرم افزارهای آکوستیک همچون اودئون ODEON شبیه سازی نماییم و در این شبیه سازی باید پارامترهای فضا را مطابق با اطلاعات اندازه گیری انجام شده برای آن فضا پیاده سازی کنیم. حال و بعد از شبیه سازی فضای مورد نظر نوبت به شبیه سازی پانل های مناسب می رسد.


پیشنهاد ویژه

به شما پیشنهاد می کنیم دوره آموزش نرم افزار اودئون ODEON را دیدن نمایید.


شبیه سازی پانل باید بر اساس نیاز های فضای مورد نظر در رسیدن به شرایط ایده ال از نظر استانداردهای آکوستیکی باشد. این موارد میزان مورد نظر از جذب صدا، بازتاب صدا،‌ نحوه توزیع انرژي ، ابعاد پانل ، نحوه نصب و البته بحث زیبایی شناسی و بسیاری موارد دیگر را در طراحی پانل آکوستیک را شامل می شود.

طراحی پنل را می توان به کمک نرم افزار هایی همچون کامسول COMSOL Multiphysics انجام داد.

بعد از طراحی پنل مورد نظر باید آنرا در آزمایشگاه آکوستیک و در اتاق واخنشی مورد ارزیابی واندازه گیری دقیق قرار داد.

در قدم آخر اگر پنل ساخته شده دارای مقادیر مورد نظر برای پارامترهای ذکر شده برای یک پنل آکوستیک بود می توان آنرا در مکان مناسب که در شبیه سازی محاسبه شده و بدست آمده است قرار داد. بعد از نصب پانل هم باید فضای مورد مجددا مورد اندازه گیری آکوستیکی قرار گیرد و مشخص شود که آیا نصب پنل مورد نظر پاسخ ضربه اتاق را بهبود بخشیده است و توانسته است شرایط آکوستیک فضا را در محدوده استاندارد قرار دهد یا خیر.

در این مطلب بطور خلاصه مسیر دقیق و علمی طراحی و ساخت یک پنل آکوستیک را با هم بررسی کردیم.

سخن آخر اینکه توصیه می کنیم اگر در حال انتخاب پنل آکوستیک برای فضایتان هستید و قصد دارید از محصولات آماده موجود در بازار استفاده کنید حتما پارامترهای ذکر شده در این مقاله را در خصوص آن محصول بررسی نمایید و از فروشنده بخواهید که آنها را در اختیار شما قرار دهد.

  • مطالب پیشنهادی

آموزش نرم افزار اودئون
استانداردهای آکوستیک ساختمانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --