آکوستیک چیست؟

آکوستیک چیست؟

آکوستیک چیست؟

ما قبلا در مورد علم آکوستیک مقاله ای تنظیم و مقاله های آموزشی سایت قرار داده ایم که می توانید از این لینک آنرا مطالعه نمایید.

در ادامه مطلب قبل در این پست هم می خواهیم به این رشته بسیار جذاب علمی بپردازیم.

اینکه آکوستیک چیست و چه دلیلی برای بوجود آمدن چنین علمی وجود داشته و آیا واقعا نیاز است را در ادامه به آن می پردازیم.

پیشنهاد ویژه:

« اولین و کاملترین دوره آموزشی نرم افزار اودئون ODEON برای طراحی آکوستیک »

ثبت نام دوره آموزشی نرم افزار اودئون ODEON

قبل از اینکه وارد تشریح رشته آکوستیک شویم باید گفت که رشته آکوستیک در کشورهای در حال توسعه به مقدار زیادی ناشناخته است و مثلا در کشور ما متاسفانه چنین رشته ای در دانشگاهها حتی درمقطع فوق لیسانس وجود ندارد و تدریس نمی شود.

در کشور ما این رشته در مقاطع ارشد و دکتری در قالب موضوع های پایان نامه ها تا حدی آموزش داده می شود اما هنوز هم رشته ای با این عنوان در این مقاطع نداریم.

البته در سال های اخیر تعداد پایان نامه های با موضوعات مختلف در زمینه آکوستیک رشد چشم گیری را نشان داده است اما هنچنان جای رشته مهندسی آکوستیک در دانشگاههای معتبر کشور خالی است.

تعریف آکوستیک به زبان ساده

بطور کلی و خلاصه آکوستیک علم بررسی صوت است چه از نظر فیزیکی و چه از نظر درک آن توسط انسان ها و حیوان ها و تمامی صنایعی که با این حوزه ارتباط دارند را در بر می گیرد. این موضوع باعث می شود که این رشته گستره بسیار زیادی داشته باشد و حوزه های بسیاری را درگیر خود نماید.

آکوستیک همه زمنیه هایی که نیاز به تحقیق و بررسی در حوزه صوت و ارتعاش را دارند را در بر می گیرد. از آنجا که صوت یکی از مهمترین راه ههای ارتباطی انسان ها و البته بسیاری از حیوانات نیز است لذا تحقیق و بررسی در این زمینه امری اجتناب ناپذیر است.

اینکه تاریخچه این رشته چیست و چه رشته های را در بر می گیرد را در پست آکوستیک بررسی نموده ایم.

می توان گفت آکوستیک به مطالعه امواج مکانیکی در گازها، مایعات و جامدات شامل موضوعاتی مانند ارتعاش، صدا، اولتراسوند و زیرصوت می پردازد. کاربرد آکوستیک تقریباً در تمام جنبه های جامعه مدرن وجود دارد که بارزترین آن صنایع صوتی و کنترل نویز است.

پیشنهاد ویژه:

دوره آموزش ماژول آکوستیک ساختمانی نرم افزار کامسول

ثبت نام دوره آموزشی نرم افزار کامسول

شنوایی یکی از مهم ترین ابزارهای بقا در دنیای حیوانات است و گفتار یکی از بارزترین ویژگی های رشد و فرهنگ انسان است. بر این اساس، علم آکوستیک در بسیاری از جنبه‌های جامعه بشری – موسیقی، پزشکی، معماری، تولید صنعتی، جنگ و غیره – گسترش می‌یابد.

به همین ترتیب، گونه‌های جانوری مانند پرندگان آوازخوان و قورباغه‌ها از صدا و شنوایی به‌عنوان عنصر کلیدی برای علامت‌گذاری قلمروها استفاده می‌کنند.

آکوستیک با شروع مطالعه ارتعاشات مکانیکی و تابش این ارتعاشات از طریق امواج مکانیکی، تقریباً در هر زمینه ای از زندگی کاربردهای مهمی داشته است.

این امر برای پایه بسیاری از پیشرفت‌ها در صنعت و هنر بنیادی بوده است. برخی از آنها، به‌ویژه در زمینه مقیاس‌ها و سازهای موسیقی، پس از آزمایش‌های طولانی توسط هنرمندان اتفاق افتاد و تنها بعداً توسط دانشمندان به عنوان نظریه توضیح داده شد.

به عنوان مثال، بسیاری از آنچه که اکنون در مورد آکوستیک معماری شناخته شده است، در واقع با آزمون و خطا در طول قرن ها تجربه آموخته شده است و سپس به یک علم رسمی تبدیل شده است. کاربردهای دیگر فناوری آکوستیک در مطالعه پدیده های زمین شناسی، جوی و زیر آب است.

روان آکوستیک، مطالعه اثرات فیزیکی صدا بر سیستم‌های بیولوژیکی، از زمانی که فیثاغورث برای اولین بار صدای ریسمان‌های ارتعاشی و برخورد چکش‌ها به سندان را در قرن ششم قبل از میلاد شنید، مورد توجه قرار گرفت، اما استفاده از فن‌آوری مدرن اولتراسونیک اخیراً برخی از آنها را فراهم کرده است.

امروزه، تحقیقات در مورد بسیاری از جنبه‌ها و فرآیندهای فیزیکی اساسی درگیر در امواج و صدا و کاربردهای احتمالی این فرآیندها در زندگی مدرن ادامه دارد. امواج صوتی از اصول فیزیکی پیروی می کنند که می تواند برای مطالعه همه امواج به کار رود.

چرخ آکوستیک

در تصویر زیر به اصطلاح “چرخ آکوستیک لیندزی” را مشاهده می کنیم که توسط R. Bruce Lindsey در مجله JASA ج 36، ص. 2242 (1964) معرفی شده است.

این چرخ محدوده آکوستیک را از چهار حوزه وسیع علوم زمین، مهندسی، علوم زیستی و هنرها توصیف می کند.

دایره بیرونی رشته‌های مختلفی را فهرست می‌کند که شاخه ای از آکوستیک را تشکیل می دهند. هسته این دایره بیانگر اصول و مبنای علم آکوستیک است که در همه این رشته ها و زیر شاخه ها پایه و بنیان اصلی است.

آکوستیک
آکوستیک

صنعت آکوستیک

صنعت آکوستیک در بسیاری از کشورها رشد بسیار خوبی داشته است و این کشورها توانسته اند در این زمینه به پیشرفت های منحصر به فردی بدست آیند و محصولاتی تولید کنند که اثر آنها در زندگی ما مشهود و در آرامش محیط زندگی ما بسیار تاثیر گذار است.

اگر بخواهیم مثالی در این زمینه داشته باشیم می توان صنعت لوازم خانگی را مثال زد. تجهیزات لوازم خانگی از جمله وسایلی هستند که تراز صدای آنها برای ما البته در کنار قیمت آن می تواند بسیار مهم باشد.

مثال دیگر که همه ما با آن مواجه بوده و هستیم و بسیار آنرا درک کرده ایم خودرو است. ساخت خودرو با تراز نوفه پایین یکی از چالش های خودروسازها است خصوصا در خودرو های دیزلی.

تجهیزات پزشکی مرتبط با عکس برداری و سیستم شنوایی انسان یکی از صنایعی است که ارتباط تنگاتنگی با علم آکوستیک دارد و تجهیزاتی همچون سمعک صنعت یکی از آنهاست. ساخت سمعک از ضرافت و پیچیدگی خاصی برخوردار است و البته این وسیله یکی از تجهیزات مهم و سرنوشت ساز افراد کم شنوا است.

امروزه در کشور ما صنعت تولید پانل های آکوستیکی رشد چشم گیری داشته است و تولید کنندگان بسیاری به این حوزه ورود کرده اند و با توجه به گسترش استودیو های خانگی و نیز افزایش دانش در خصوص نیاز فضاهای آموزشی به شرایط بهینه آکوستیکی انتظار آن می رود که این حوزه از صنعت آکوستیک رشد بیشتری از خود نشان داده و بازار پر رنگ تری را به خود اختصاص دهد.

تجهیزات الکتروآکوستیک مثل میکروفن و بلندگو هم در حال حاضر در کشور ما از بازار خوبی برخوردار هستند و تولید کنندگان و عرضه کنندگان بسیاری نیز به این حوزه ورود کرده و نقش پر رنگی در صنعت آکوستیک کشور ایفا می کنند.


پیشنهاد ویژه:

« اولین و کاملترین دوره آموزشی نرم افزار اودئون ODEON برای طراحی آکوستیک »

ثبت نام دوره آموزشی نرم افزار اودئون ODEON

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --